Ketonen en ”in ketose” uitgelegd

Volg je een koolhydraatarm of ketogeen dieet, dan heb je vast wel eens gehoord van ‘’ketonen’’ of ‘’in ketose zijn’’. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat ketonen, hoe ketonen in je lichaam werken of hoe je in ketose kan komen? Lees dan snel deze blog waarin ik uitleg wat ketonen zijn en hoe het werkt in je lichaam. 

Wat zijn ketonen 

Ketonen zijn moleculen die je lichaam aanmaakt voor het leveren van energie voor verschillende organen in je lichaam. Deze worden aangemaakt in de lever door koolhydraatarm (beter: ketogeen) te eten of door genoeg vetten te eten welke de aanmaak van ketonen stimuleren. 

Functie van ketonen 

Ketonen leveren verschillende functies, zo maken ze het bijvoorbeeld makkelijker om te vasten. Maar daarnaast leveren ze ook energie voor je brein en voeden ze andere organen. 

Je lichaam voorzien van ketonen 

In een eerdere alinea heb ik het al genoemd – de meest voorkomende manieren om je lichaam te voorzien van ketonen is door een koolhydraatarm of keto dieet te volgen, of door genoeg vetten te eten welke de aanmaak hiervan stimuleren. 

Ketonen vervangen glucose vanuit het vet dat je eet. Glucose is een onderdeel van koolhydraatrijke producten. Met een koolhydraatarm of keto dieet eet je zo min mogelijk koolhydraatrijke producten en krijg je minder glucose. Je lichaam vervangt glucose daardoor door ketonen. Heeft je lichaam genoeg ketonen? Des te minder glucose je nodig hebt. 

De vetten welke de aanmaak van ketonen stimuleren zijn short-chain en medium-chain fatty acids (vetzuren met korte en middellange ketens). Deze vetzuren kan je vinden in kokosolie, maar zo kan je bijvoorbeeld ook een MCT olie (medium-chain) verkrijgen welke een mix aan goede vetten voor ketonen voorziet.

In ketose 

De term ‘’in ketose’’ vertelt in principe dat er een hoge concentratie ketonen in je lichaam zitten. Je krijgt hierdoor genoeg energie en je hebt minder honger. Je bloedsuikerwaarde geven aan wanneer je in ketose bent. Een waarde tussen 0.5 – 3 noemt men ‘’nutritional ketose’’ en een waarde tussen 1.5 – 3 noemt men een optimale ketose. 

Ketonen testen 

De ketonen en de waarde zoals boven genoemd kan je testen met speciale ketonen test strips. Deze kan je op verschillende manieren verkrijgen. Maar wees daarbij wel voorzichting en sla niet door met het testen van je ketonen. Het belangrijkste is dat jij je hier goed en fit bij blijft voelen. Heb je nog wat ondersteuning nodig? Vraag dan advies bij een ervaren diëtiste in het koolhydraatarme dieet. 

-xxx- Forever Snack 

Wil jij graag een koolhydraatarm of ketogeen dieet volgen? Dan zijn de koolhydraatarme snacks van Forever Snack misschien wel wat voor jou. Neem snel een kijkje in de webshop: 

Ga naar de webshop
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van foreversnack.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1146 reviews.