Geen glutenallergie maar wel glutensensitief

Heb jij het gevoel dat je lichaam reageert op de inname van gluten maar heb je geen glutenallergie? Dan is het mogelijk dat je glutensensitief bent. Je lichaam reageert dan op de inname van gluten zonder een allergische reactie te veroorzaken. In deze blog leggen we je meer uit over glutensensitiviteit en hoe je die kan herkennen. 

Gluten

Eerst leggen we je uit wat gluten zijn en in welke producten je deze kan vinden. Gluten komen van nature voor in tarwe. Tarwe wordt gebruikt voor de productie van brood, pizzabodems, pasta, koek, etc. Ook zit het ‘’verstopt’’ in producten als bijvoorbeeld sauzen als bindmiddel. Het kan dus zijn dat je vaker gluten binnenkrijgt dan je denkt!

Glutensensitiviteit (NCGS)

Er is sprake van glutensensitiviteit – oftewel Non-Celiac Gluten Sensitivity – wanneer je geen coeliakie of glutenallergie hebt, maar je lichaam wel ‘’slecht’’op gluten reageert. Dat je sensitief bent voor gluten kan ook aangetoond worden doordat je juist goed reageert op een levensstijl zonder gluten. 

Maar hoe weet je of je sensitief bent voor gluten? De verschijnselen hebben we onder voor je op een rijtje gezet. 

Verschijnselen 

Onderstaande verschijnselen kunnen een indicator zijn van een glutensensitiviteit*:

  • Opgeblazen gevoel;
  • Darmklachten; 
  • Vermoeidheid; 
  • Hoofdpijn. 

*Consulteer altijd met een dokter of voedingsadviseur voordat het trekken van conclusies. 

Het grote verschil 

Glutensensitiviteit is dus niet hetzelfde als een glutenallergie. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij een glutenallergie grote darmbeschadigingen aangetoond kunnen worden waarbij dit bij een glutensensitiviteit niet zo is. Ook zijn de verschillen te kenmerken door middel van een bloedtest. 

Heb jij het idee dat je lichaam niet goed reageert op gluten? Dan is dit dus zeker mogelijk! Hiervoor kan je in contact gaan met je dokter of voedingsdeskundige. 

Wil jij in de tussentijd wat minder gluten eten? Dan hebben wij bij Forever Snack heerlijke glutenvrije snacks. Wil je een kijkje nemen in de shop? Klik dan op onderstaande knop.

-xxx- Forever Snack

Naar de Forever Snack Shop
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van foreversnack.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1153 reviews.