Koolhydraatarm eten. Wat houdt het in en waarom je het zou moeten proberen!

Je hoort het al steeds vaker; mensen in je omgeving beginnen met een koolhydraatarm dieet of een koolhydraatarme leefstijl. In de eerste instantie klinkt het een beetje gek… Voeding die voor de meeste Nederlanders zo normaal is, wordt geschrapt. Bijvoorbeeld brood, aardappels en pasta. Toch hoor je hier en daar ook wel de voordelen en wordt je benieuwd naar deze leefstijl. In deze blog vertellen we je meer over het koolhydraatarme dieet en wat het voor jou zou kunnen betekenen. 

Koolhydraatarm in het kort 

Bij een koolhydraatarm dieet houdt in dat je de inname van producten met veel koolhydraten zoveel mogelijk verlaagd. Dit vervang je dan door producten met weinig koolhydraten en juist veel proteïne en gezonde vetten. 

Door deze switch te maken wordt je bloedsuikerspiegel gestabiliseerd en de gehalte aan het hormoon insuline wordt verlaagd. Insuline is een hormoon dat helpt bij het opslaan van vet in je lichaam. Hierdoor ga je vet verbranden en zit je langer vol na een maaltijd. Uiteindelijk ga je dus minder eten en vet verbranden. 

Wat zijn voorbeelden van producten met veel koolhydraten?

Producten met veel koolhydraten zijn dus producten die je zoveel mogelijk moet vermijden met een koolhydraatarm dieet. We hebben ze voor je op een rijtje gezet: 

 • Suikerhoudende producten. Zoals; frisdrank, snoep, cake, standaard koeken en muffins, etc. 

Heb je onze zoete producten al in de shop gezien? Neem hier alvast een kijkje:

 • Zetmeelhoudende producten. Zoals; brood, pasta crackers, muesli, etc. Ook de producten met volkoren granen zitten hierbij inbegrepen. Vermijd ook aardappels, maisproducten, rijst en bonen. 

Heb jij onze vervangende producen voor bijvoorbeeld brood al gezien?

 • Bier. Ja dat lees je goed… Drink geen bier als je een koolhydraatarm dieet volgt. Dit omdat bier is gemaakt van onder andere granen. 
 • Fruit. Als je een koolhydraatarm dieet volgt kan je het beste minder fruit eten. In fruit kan erg veel suiker zitten echter in kleine mate mag je er best van genieten. 

Wat zijn voorbeelden van producten zonder of met weinig koolhydraten? 

Gelukkig zijn er nog heel veel dingen die je wel kan eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Ook deze hebben we even voor je op een rijtje gezet: 

 • Vlees. Elk soort vlees kan je eten in een koolhydraatarm dieet. Zoals rundvlees, kip, lam, etc. 
 • Vis en zeevruchten. Ook alle soorten vis kan je eten. Denk aan zalm, makreel en haring. 
 • Eieren. Er zijn vele manieren om eieren te bereiden, maak eens een omelet met veel groentes of neem een gekookt eitje als snack tussendoor. 
 • Gezonde vetten. Zoals extra vierge olijfolie en kokosolie. Verrijk je gerechten met volle room of boter voor een overheerlijke smaak en een vol gevoel. 
 • Groentes. Met een koolhydraatarm dieet eet je ook lekker veel groentes! Denk aan broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, champignons, komkommer, etc. Groentes waar je niet te veel van moet eten zijn wortelen en bietjes. Deze bevatten toch best veel koolhydraten… 
 • Zuivelproducten. Let wel op dat je de volle melk, volle kwark en kaas met een hoog vet gehalte kiest. 
 • Noten en zaden. Heerlijk als snack tussendoor, in je kwark of als dessert. 

Wat is het doel van koolhydraatarm eten?

Het doel van koolhydraatarm eten is in de eerste instantie natuurlijk afvallen! Omdat je in dit dieet weinig koolhydraten en veel volle producten eet, val je af zonder honger te hebben. Klinkt dat niet heerlijk?

Naast afvallen zijn er andere voordelen; 

 • Diabetes onder controle krijgen; 
 • Een dankbare darmflora; 
 • Verminder eetbuien. 

Ben jij al enthousiast geworden om een koolhydraatarm dieet te beginnen? Gebruik de lijst met voedsel wat je wel/niet kan eten dan als startpunt. At je hiervoor wel veel koolhydraten? Dan duurt het in ieder geval twee weken voordat je lichaam gewend is aan deze nieuwe leefstijl en jij geen trek meer hebt in koolhydraten. Even volhouden maar dan heb je uiteindelijk ook wat!

Mocht je nog opzoek zijn naar lekkere koolhydraatarme snacks, neem dan even een kijkje in onze shop. Hier vindt je handmade koolhydraatrarme snacks. Denk aan koekjes, maar ook crackers en toastjes! De shop kan je vinden via onderstaande knop. 

Succes! 

-xxx- Forever Snack

Ga naar de shop
Dit bericht is gepost in Niet gecategoriseerd. Bookmark de link.
De waardering van foreversnack.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1146 reviews.